dijous, 10 de maig del 2012

Pessebre a la Perxa - Alta Cerdanya

Passejant pel pla de la Perxa, ens la trobem emblanquinada per l'última nevada que ha convertit els pobles i camps que l'envolten en un bonic pessebre.
El coll de la Perxa és un dels llocs de pas tradicionals del Pirineu, (1.579 m. d'altitud) obert al pla de la Perxa a l’alta Cerdanya que posa en comunicació les conques de la Tet i el Segre.
El pla de la Perxa situat entre les dues alineacions pirinenques: la del Carlit al nord, i la del Puigmal al sud.
La importància estratègica del pla de la Perxa, en les comunicacions pirinenques ve d’antic, ja hi passà una via romana, seguida després per una estrada franca. Aquesta via medieval és la base de la carretera actual de Puigcerdà a Perpinyà i hi passa el ferrocarril de via estreta – Tren Groc – de Tor de Querol a Prada

De coll de la Perxa

Bolquera (1.608 m), és a la solana de l’Alta Cerdanya, a l’altiplà de la Perxa al costat del riu Bolquera i vora el camí dels Capcinesos, tradicional via d’unió entre Cerdanya i Carcassona. 
L’església s’emplaça al lloc de l’antic castell i la seva torre de defensa s’aprofita, ara, com a campanar.
El tren Groc passa a migdia del poble, tocant al límit amb la Cabanassa, i l’estació es troba a 1.593 m d’altitud. 
De coll de la Perxa
El poble de Sant Pere dels Forcats (1.571 m) es localitza en un turó, al pla de la Perxa. El nucli del Molí o Riufred és a migdia d’aquest, i es troba documentat des del s. XI.
Ès un indret d’excel·lent situació com a nus de comunicacions vers el Capcir, el Conflent i la resta de Cerdanya i també d'excursions i ascensions als cims pirinencs del sud.
De coll de la Perxa

La Cabanassa localitzada a la baga cerdana, al pla de la Perxa i a la dreta de la Tet, es tracta d’un petit municipi, proper al terme de Montlluís. La carretera que ressegueix part del traçat de l’antiga Strata Ceretana dels romans, travessa el sector sud del terme. Al s. X, la Cabanassa s’anomenava Caselles, i el nom evolucionà vers Ces Cases, Cabana, Cabanas de Perticha, fins l'actual, a partir de 1570. El topònim i el lloc de pas on està situat el poble fa pensar en l’existència d’un possible alberg o hostal.
*
*.

2 comentaris:

El pare ha dit...

I tant que sembla un pessebre, i amb un enfarinat natural.
Les fotografies precioses, marca de la casa. Vull destacar, de fet ja destaca per sí sola en ser diferent de la resta, la petita finestra blava en la paret blanca. Aquesta és la mena de detalls que m'agrada de fotografiar.
Una abraçada.

Racons de la nostra terra ha dit...

gràcies Manel, sabia que t'agradaria la finestra, però en aquest repostatge em vaig fixar especialment en el conjunt dels pobles que semblen de postal!
una abraçada

entrades al bloc