dimarts, 12 d’abril del 2016

Del Querforadat a Cava - Un tomb pel Baridà   Sortim del Querforadat,per un camí usat des de temps immemorial i que enllaça Cava amb el Querforadat per darrera del Tossal de Quer, la via més curta possible.
   Deixem enrere el roc del castell del Quer tot vorejant antics camps de conreu, passant a tocar la font de l'Andreu
   Anem cap el coll de Cristià amb la intenció de pujar dalt del turó de Toses, però al ser el cantó obac ens trobem clapes de neu d’un gruix considerable que amaguen un camí d’accés poc clar, el fet d'anar poc equipats fa que ens ho repensem i que seguim la ruta circular tot deixant el turó per una altra ocasió.
   Un cop travessat el coll de Cristià baixem per un bosc de pins
   Travessem els camps de Cava, que passa per les Teuleries - de les que en queden poques restes visibles
   Arribem a Cava pel carrer de la Casota i que baixa cap al punt anomenat camp de Castell. El poble és en un replà elevat a la dreta del riu del Cadí. Cava pertany al Baridà. Alt Urgell, s’estén des dels vessants del puig del Grau, on limita amb Arsèguel, fins a la carena de la serra del Cadí.
   Ja dins del poble entrem dins l’església parroquial de Sant Climent (segles XVI-XVII) situada sobre un petit turó damunt el poble i ens trobem que estan fent un treball de restauració
   El municipi comprèn els pobles de Cava, Ansovell i el Querforadat i, a més, els veïnats de cal Pubill i de Sant Cristòfol de Vinyoles (despoblat), els masos aïllats del Ferrer dels Camps, de Vima i de la Garrava i el santuari de Boscalt.   Sortim de Cava i pugem cap al punt anomenat camp de Castell, des del mateix camí, es pot observar damunt d'una roca les restes d'una cantonada del castell de Cava, del que se sap que va ser destruït l'any 1712.
   El camí passa després proper al roc de l'Oró, des d'on es pot gaudir d'una panoràmica impressionant de tot el Cadí i del poble de Cava. Més endavant el camí creua una gran esllavissada que es va produir l'any 1997 i arribem a cal Pubill.
   Prosseguim passant davant la font del veïnat i ascendim en direcció al coll, on creuem una roureda.
    La carena de la serra del Cadí, el seu límit meridional, troba la seva màxima altitud a la canal deCristall o puig de la canal Baridana (2.648 m). En tot aquest tram es pot gaudir de les millors vistes del Cadí, especialment al passar per la roca de Morell.
   Travessem un dens bosc de pi roig, i ja molt a prop de coll d'Eruga, deixem el trencall del camí Cardoner a la dreta i ascendim fins a coll, on tombem cap a l'esquerra tot descendint cap al poble del Querforadat
   Arribats al poble, punt de partida ens enfilem pel turó on està encimbellat les restes del castell de Quer.
     El castell estava ubicat dalt de les penyes de la banda nord de l'actual nucli. En aquest roquerar s'hi concentraven antigament la totalitat de les cases del poble.
    Tan sols queda una part de la muralla del castell que era de notables dimensions fet amb pedres de mida mitjana.
   Una torre que gairebé no es veu en quedar adossada a cal Moliner, uns arcs de considerables proporcions que es podrien datar de finals del segle XIV i que sostenen el carrer de la Volta - sobre el qual hi ha les cases de cal Peritxes i cal Tuixén - i les restes d'una altra torre en ruïnes a la part est d'aquest carrer i que s'havia usat com a paller.
    Acabem l’itinerari quan el sol s’amaga a i projecta les primeres ombres sobre la vall. * * *
Powered by Wikiloc
* * *

6 comentaris:

El pare ha dit...

Del Querforadat tinc molt bons records. Dos hiverns consecutius va ser la base de partida se sengles ascensions per la canal Baridana per assolir el puig.
Aquesta proposta es la d'una molt bona excursió per gaudir de la bellesa d'aquests paratges. M'ha agradat la profusió de fotografies en blanc i negre.
Una abraçada.

Anònim ha dit...

M'encanta el detall de l'església parroquial de Sant Climent!

Josep Balius Planellas ha dit...

Una bona ruta ben plena de llocs per aprendre i gaudir, bon reportatge Maria. Una abraçada i endavant.

Racons de la nostra terra ha dit...

Deu n'hi do Manel!
L'ascensió de la canal Baridana són paraules majors!
Al peu del Cadí, les parets gairebé es toquen!
Una abraçada

Racons de la nostra terra ha dit...

Vaja! ....ja pot ser ja!

Racons de la nostra terra ha dit...

Gràcies Josep, és un itinerari de bon fer i contemplar!

entrades al bloc