dimarts, 14 de juny del 2011

Parc Natural de la Serra del Montsant - congost de Fra Guerau

Aquest bell paratge que forma el riu Montsant quan s’obre pas entre roques imponents de formes arrodonides, entre la Serra de la Llena i la del Montsant, és un dels llocs més emblemàtics del Parc Natural.
L'ermita de Sant Bartomeu és un dels racons més bonics del Montsant, és l'única ermita romànica de la serra, amb uns cirerers de pastor impresionants i al costat esquerra una petita balma a on teniu assegurada l'aigua tant a l'hivern com a l'estiu.

El congost deu el seu nom a l’anacoreta Fra Guerau que habità en una balma propera al riu, a l’Edat Mitjana, al costat de la qual s’hi alça l’ermita romànica de Sant Bartomeu. L’entrada al congost s’inicia a les Cadolles Fondes, unes basses esculpides a la roca que ha modelat l’acció de l’aigua. Un altre dels atractius és el pontet penjat que cal travessar sobre el riu per arribar a l’ermita.

Del fons de la vall a les crestes més altes, aquest recorregut ens permet gaudir dels contrastos del paisatge del vessant nord del Montsant.
El camí, quasi tot el temps en forma de sender, l
a senyalització ens permet seguir la ruta en els moments de dubte.
Té una certa dificultat en alguns trams: l'ascens llarg i sostingut, la baixada, molt forta al començament, cal anar amb compte també en el moment de superar les crestes dels ventadors.
És un recorregut adequat per qualsevol època de l'any però no s'hauria de realitzar en cas de boira i cal tenir molta precaució si les roques estan mullades.
Un cop acabada la ruta vam dinar a Santa Magdalena, on hi ha una excel·lent lloc sota d'uns espléndits plataners que fan una ombra que s'agraeix. Després a Ulldemolins per comprar oli i vi de la terra, descobrir els seus racons i un passeig per la bonica vila de Vimbodí, per acabar al capvespre a Poblet sota la pau del monestir.

*
*
*

4 comentaris:

El pare ha dit...

Maria,
L'estava esperant, em van agradar les imatges que vas mostrar a Panoramio i aquest post, tal com ens tens habituats, és fantàstic.
No m'ha quedat clar des de quin lloc heu començat l'excursió.
M'has fet entrar el cuquet d'anar-hi.
Una abraçada.
Manel.

Racons de la nostra terra ha dit...

gràcies manel!
vam començar i acabar l'excursió a l'ermita de Santa Magdalena a prop d'Ulldemolins (si pot arribar en cotxe). En el wikiloc està marcat l'inici amb un senyal verd.
Espero que la disfrutis, ja m'ho explicaràs!
una abraçada
maria

Francesc Cladellas ha dit...

Excelentes vistes i millor reportatje, hi vaig anar fa uns anys, encara que no per la mateixa ruta, jo vaig fer la facil

Racons de la nostra terra ha dit...

hola francesc, tots els indrets del parc són prou bonics.
heu fet ja una altra sortida?
molts records
maria

entrades al bloc