dimarts, 23 de setembre del 2008

origen de Castellar del Vallès

Castell de Clasquerí en primer terme i Castellar Vell al fons
Castell de Clasquerí. Està situat a la riba dreta del Ripoll en un turó envoltat arreu per barrancades que el fan de difícil accés. De planta trapezoïdal, té un pati central, en aquest s’hi troba un pou i les escales que donen accés al primer pis, i està tancat per dues ales afegides i per una torre. Consta de planta baixa i dos pisos. La primera referència que tenim és de l’any 912 en una acte de donació del castrum kastellare, i no sabem si fa referència al castell pròpiament dit, o bé a la unitat territorial que acabaria sent Castellar.
Castellar Vell. A la riba dreta del riu Ripoll, entre els torrent de Miralles i de Sant Antoni, hi trobem l’antic edifici que acollia la parròquia de sant Esteve de Castellar que era on es situava l’antic nucli de població de Castellar del Vallès. Sabem que des d’època altmedieval existia un nucli de població al lloc anomenat Puig Castellar. Excavat a finals del segle XX va ser datat en època carolíngia entre els segles IX i XI. Es va localitzar i excavar un cementiri amb 250 enterraments dels segles XI, XII i XIII, així com altres troballes que permeten afirmar que va haver activitat humana fins al seu abandonament en el segle XVIII en el que es va traslladar a l'any 1773 a l'emplaçament actual.


4 comentaris:

Xiruquero-kumbaià ha dit...

Maria, ja m'has fet venir ganes d'anar-hi, que no ho conec.
He agafat el mapa de L'I.C.C., escala 1/50.000 i pel lloc que dius hi ha el "castell de Castellar" i molt aprop el símbol d'una església o ermita. Son aquests els que dius?
Fes-m'en cinc cèntims de com anar-hi vols? Com que no sembla lluny podria completar el dia: una matinal al Puig de la Creu i la tarda a Castellar Vell.
Gràcies i salutacions xiruqueres.

Racons de la nostra terra ha dit...

Doncs si,et refereixes al castell de Clasquerí, que és de propietat privada, es segueix la carretera que va de Castellar a Terrassa i passat el pont a 1 Km, més o menys, és gira per un camí a l'esquerra, crec que està indicat. L'església aprop és Castellar Vell, s’hi accedeix amb cotxe també per la mateixa carretera, passat el trencall del castell de Clasquerí, 2 km aprox. en un camí que gira a l’esquerra també i va fins a la font de Sant Antoni, just al peu de Puig Castellar, l’esplanada que domina l’edifici. Des de Castellar també hi tenim un camí que travessa el riu Ripoll i que forma part de l’itinerari que el CEC té senyalitzat i editat en forma de guia.
Espero que la informació et sigui útil i que passis una bona jornada!
salutacions cordials
maria

HeNkY ha dit...

Hola Maria,

molt interessant la història, jo sóc de Sabadell i no en tenia ni idea del perquè del nom de Castellar...

He afegit la teva adreça al meu blog, o sigui que ja ens anirem llegint.

Salutacions,

Joan

Racons de la nostra terra ha dit...

gràcies Joan, ja et vaig comentar que trobava molt interessant la forma en que exposes les sortides al teu blog.
He fet alguns turons de la cerdanya que tu expliques: el de Belloch i el del turó dels Moros, a la vora de Llo i prop de les gorges del Segre, hi ha unes runes de la capella de Sant Feliu que té unes vistes esplèndides

bona jornada!
maria

entrades al bloc