dilluns, 6 de juny del 2011

De Rajadell a Aguilar de Segarra

Recorregut de Rajadell a Aguilar de Segarra tot visitant alguns llocs d'interès.
De Rajadell i Aguilar de Segarra

Rajadell està situat a la vall mitjana de la riera de Rajadell, afluent del riu Cardener. Bona part del terme és ple de bosc (pins, alzines, roures) o cobert de matoll i ja s'ha recuperat del gran incendi de l'any 1980.
El poble ha crescut al voltant de les restes de l'antic castell de Rajadell i de l'antiga església parroquial de Sant Iscle, dalt d'un turó a la vora dreta de la riera.
*
De Rajadell i Aguilar de Segarra
El castell de Rajadell es troba sobre un turó i fou, juntament amb l'església, l'origen del poble de Rajadell. Documentat des de 1063, amb el nom de Castri Ridagel Tot i que podem dir que correspon al gòtic (un dels murs i elements decoratius, que podrien ser dels segles XIII o XIV) i al segle XVII, és difícil, però, establir quines parts corresponen a cada moment perquè ha estat reconstruït diverses vegades. Actualment força malmès, no vam poder accedir a l'interior del castell.
Ruta de la Vil•la Romana de Sant Amanç, recorregut circular, on destaca el jaciment d'una casa senyorial romana força gran i luxosa, datada de l'època del Baix Imperi. De tornada a l'alçada de l'obaga de can Viladès ens vam enfilar per la serra de Valldòria per tal de tenir una millor perspectiva sobre la vall de la riera de Rajadell.

*
De vil•la romana de sant Amanç
El conjunt arqueològic de Sant Amanç de Viladés està integrat per unes restes d'època ibèrica, una vil•la d'època romana, i un assentament altmedieval. Tot el jaciment és situat al vessant sud d'un serrat, travessat per la carretera C-25 en el tram que va de Rajadell a Calaf i que malauradament divideix el conjunt en dues parts.


De Rajadell i Aguilar de Segarra

Aguilar de Segarra situat al límit occidental de la comarca del Bages, a l'alta conca de la riera de Rajadell. El nucli d'Aguilar, està rodejant el barri de l'estació. Altres barris són el de Sant Miquel, el nucli de les Coromines i el Raval, a més de nombroses masies disseminades.
De Rajadell i Aguilar de Segarra


El castell d'Aguilar està situat al turó del cementiri vell, que és un excel•lent mirador sobre la vall. Les úniques restes que es conserven són uns fragments de mur fets amb carreus ben tallats.
*
*

entrades al bloc