dilluns, 10 de novembre del 2008

Palausolità i Plegamans


Palau-solità i Plegamans és format històricament per dos nuclis de població o dues parròquies, per una part, Palau-solità i per l'altre, Plegamans.
El topònim de Palau-solità ja el trobem al Cartolari del Monestir de Sant Cugat l'any 955 i el de Plegamans l'any 962. Ramon Berenguer IV (1113-1162) va establir les Universitats (actuals municipis)
L'església de Santa Maria és d'estil romànic, del segle XII. A la façana principal, hi ha una rosassa amb reixa senzilla per la part exterior. La pica de batejar té la data esculpida a la mateixa pedra: 1498. El 1506 un incendi va cremar gran part del temple, afectant el campanar i la volta de la nau, que es van haver de construir de nou. El 1513 s'encarregà un retaule per a l'altar major al Mestre d'Artés, pintor anònim de l'escola valenciana que el va pintar amb dos deixebles seus. Aquest retaule es va salvar del foc perquè l'any 1936 van considerar que era l'església dels pobres. El Castell és un edifici que presideix, des de la serra, tota la plana de Palau-solità i Plegamans. És un gran casal gòtic dels segles XIV i XV que, posteriorment, ha sofert moltes modificacions. La torre de la cantonada nord-oest es considera la part més antiga del castell (segle XI), feta amb codols de riera presos amb calç. És la seu de l'escola Municipal de Música. A la planta baixa hi ha un auditori, on s'hi programen concerts. A la planta noble, hi ha instal·lat el museu arxiu de la Fundació Folch i Torres.

7 comentaris:

Camarandante ha dit...

Hola María! Muy interesante todo esto. Te pregunto, este casal fortificado, pertenece a una persona privada o es patrimonio del estado? Tipo un museo.

Un abrazo

Racons de la nostra terra ha dit...

hola Enrique! aquest casal o castell pertany al municipi i tal com explico en el bloc, és la seu de l'escola municipal de música i la fundació Folch i Torres. Es fan concerts i activitats musicals.
Molts pobles de Catalunya tenen csatells o casals fortificats fruits d'una època de guerres, alguns o molts estan en runes però hi ha una associació d'amics dels castells que vetlla per la seva conservació i/o restauració.
una abraçada - maria

David Soler ha dit...

Hola Maria, content de tornar a veure noves entrades al teu blog!

Palau-solità i Plegamans deu ser el que abans en deien Palau de Plegamans oi? En sentir aquest nom em fa recordar el Sr. Bachs, l'Encarregat i el iaio del Filiprim, que van fer famós el poble... suposo que no li canviarien el nom per fugir de tal tòpic, jeje...

Bé, felicitats per les interessants explicacions que ens dones sobre l'origen dels paratges del Vallès. Salut! David

Setembre Negre ha dit...

M'afegeixo a felicitar-te, tant per les fotos com per les explicacions històriques.

Tens més fotos de l'interior de l'església?

Racons de la nostra terra ha dit...

moltes gràcies David, per mi també és un descobriment, ja que a vegades anem lluny de casa i no coneixem bé el que tenim a prop.
salutacions cordials doncs, des del Vallès!
maria

Racons de la nostra terra ha dit...

Gràcies Josep,si que tinc més fotos de l'interior, però he seleccionat aquesta del retaule, que és la que he trobat més significativa e interessant.
molts records!
maria

Familía Vidal ha dit...

Hola Maria. Gràcies per deixar-nos entrar a formar part del teu grup "d'amics". La fotografia en uneix. Anant a la teva pregunta, et diré que Sant Marti de Riudeperes pertany a Calldetenes. Està situat a la carretera que porta a Sant Julià de Vilatorta. Tot plegat a cinc minuts de Vic.

Ah! i et contesto des del teu blog perquè no sé si hi ha alguna altre manera de respontre directament els comentaris.
Vinga, Salut.

entrades al bloc