Fem un tomb pels rodals de Castellar que ens acosta primer a
Castellar Vell i després al castell de Clasquerí i de tornada pel pont Vell fins arribar al punt
d’inici.
Passem pel costat de la masia de Ca n'Oliver,
baixem per un corriol a l'esquerra per dins del bosc molt malmès per la gran ventada de l’any passat que va tombar molts pins sobretot.
Creuem una pista forestal i baixem els graons que ens porten fins al punt on es creua el riu.
El camí s'endinsa al torrent, creuem un corriol i pugem per la costa d'en Jan on trobem una barraca de vinya restaurada
Arribem a Sant Esteve de Castellar Vell que està situat entre els torrents de Miralles i de Sant Antoni, a la riba dreta del Ripoll.
La banda de ponent de la nau, a l’igual que la capçalera es considera pre-romànic. La volta de canó del segle XI, mentre que la nau de llevant amb creuer, capçalera i la base del campanar es daten entre els segles XII i XIII. Finalment, el cos del campanar es del segle XVI.
Els estudis de restes arqueològiques han permès saber que des d’època alt-medieval existia un nucli de població al lloc anomenat Puig Castellar, la plana de davant de l’església. S’han trobat igualment les sepultures d’una necròpolis de la mateixa època.
Travessem l'esplanada i baixem pel camí ample, a mà esquerra trobem la font de Sant Antoni. Fem la petita pujada que hi ha al costat de la font i de seguida tornem a baixar pel camí de la Penitenta
Continuem pel torrent fins que arribem al pla, on agafem el camí que puja a l'esquerra. Arribem al Castell de Castellar o Clasquerí.
El Castell de Clasquerí és d'origen romànic, amb successives modificacions d'estil gòtic i amb remodelacions diverses després. El seu emplaçament equivalia a una defensa natural. El conjunt arquitectònic està format pel castell, la capella de Santa Bàrbara, la zona de l’aqüeducte i la zona de la masoveria.
L'Aqüeducte menava l'aigua des de la zona posterior de la masoveria fins a la bassa del castell.
La masoveria és una masia de grans dimensions de planta baixa i dues plantes, la primera planta amb un mur de contenció que presenta continuïtat amb l'aqüeducte.
Passem per sota aqüeducte i continuem pel camí carreter, entre plataners. En els marges d'aquest camí era típica l'extracció de la terra d'escudella. Arribem a la carretera de Castellar a Terrassa, sota la masia de Can Riera, del segle XV.
Seguim una pista que surt a mà dreta i que transcorre entre horts. Al final del camí ample, trobem un corriol que baixa entre les alzines fins arribar a la font de Can Pèlecs.
A l’altra banda del riu veiem l’antiga fàbrica Tolrà
Creuem el riu Ripoll
pel Pont Vell
i seguim per la carretera que ve de Terrassa fins el primer trencall a a mà dreta, pugem pel camí que ens mena al peu de la xemeneia de Can Barba de nou, on acabem el nostre recorregut.
* * *
Powered by Wikiloc
4 comentaris:
M'ha agradat aquest recorregut que us és proper i per a mi ben desconegut. Les fotografies, com és habitual, moltes i molt interessants.
Una abraçada.
Gràcies Manel, tal com dius és una passejada propera i que té el seu encant
Una abraçada
Una passejada que tot-hom pot fer Maria, a mes sembla bonica i amb forces coses per veure, me la apunto. Una abraçada i endavant.
Si Josep és un bon recorregut, força planer i que té el seu interès
Publica un comentari a l'entrada