diumenge, 28 de juny del 2015

Ulldecona - la Foradada i el Castell



   Anem fins Ulldecona per enfilar-nos a la Foradada a la serra del Montsià, sense oblidar el paisatge que conformen les oliveres i també visitar Ulldecona i el seu castell.



  La Serra del Montsià és l’àrea més muntanyosa d’Ulldecona, el GR-92 la travessa i en destaquen el seu cim més alt, la Torreta i la Foradada, un peculiar forat a la pedra des d’on es pot contemplar els Parcs Naturals del Delta de l'Ebre i els Ports de Beseit
   A Ulldecona trobem la major concentració coneguda d’Oliveres Mil•lenàries de tot el Món
   De baixada ens aturem davant d’algunes oliveres imponents que ens mostren en els troncs clivellats el que han viscut, és una mostra de com l’agricultura tradicional mil•lenària ha superat el pas del temps.
   Fa més de dos mil•lennis, durant l'edat de ferro, va ser introduït el cultiu de les oliveres a la península Ibèrica, es va ampliar amb l'arribada dels fenicis, dels grecs i dels romans, però van ser els àrabs els qui van consolidar aquest conreu aplicant noves tècniques de cultiu revolucionaris per l'època.
   Visitem el Castell d’Ulldecona que ha deixat empremta al llarg de la Història.Els ibers ja es van establir al capdamunt del turó, la part nord del recinte emmurallat data de fa més de dos mil•lennis.
   Són visibles els vestigis de l’ocupació àrab del segle VIII al XI.. L’Ordre de l’Hospital edificà sobre l’anterior fortificació musulmana i formà part del límit entre els regnes cristians i musulmans.
   Una passejada pel centre històric d’Ulldecona que conserva nombroses construccions de diferents èpoques, destaca l’Església de Sant Lluc, d’estil gòtic català que s’alça imponent al centre de la vila

   Les nombroses cases senyorials com ara la Casa de l’Encomanda. Un seguit de construccions barroques del S. XVII – XVIII amb interessants portalades. També trobem escampades tant dintre com fora del casc antic tot un seguit de cases noucentistes i modernistes destacant, la Casa de la Feligresa, l’antiga Església del Roser i l’antic Convent de Sant Domènech, l’actual Ajuntament

   A les afores del poble, el riu de la Sénia, antigament anomenat riu d'Ulldecona fa de límit amb el país Valencià.
     És el punt final del GR92 per terres catalanes. El pont medieval el travessa i seguirem la ruta en una altre ocasió. * *

4 comentaris:

Josep Balius Planellas ha dit...

Fantàstic recorregut molt ben documentat i ple d'historia, amb tu sempre s'apren algo nou María. Una abraçada i endavant.

Racons de la nostra terra ha dit...

Gràcies Josep, bones caminades per tu també!

Xiruquero-kumbaià ha dit...

Excursió ben aprofitada per aquelles terres ponentines, Maria. Sempre cal recordar a més d'un que de l'Ebre avall hi ha molta Catalunya. Salutacions.

Racons de la nostra terra ha dit...

Ben cert, un gran país! Salutacions i bon estiu!

entrades al bloc