dijous, 13 de desembre del 2012

Sanaüja - vila i castell -

El municipi de Sanaüja - del basc zani-goia, que vol dir guàrdia de dalt - es troba situat al nord de la comarca de la Segarra, a la vall mitjana del riu Llobregós. La vila està orientada al migdia i la presideix el perfil emblematic del seu castell.
Una vila tranquil·la d'uns cinc-cents habitants que conserva l'estructura de l'època medieval, un passeig per la història carregat de tresors i sorpreses per descobrir!
 Les restes del primitiu castell de Sanaüja es troben al punt més alt d’un turó que domina la població de Sanaüja. És un dels castells més primerencs de la comarca i els seus orígens es remunten al segle XI. Bastit damunt dels diferents estrats de roca amb finalitats defensives, fou ampliat posteriorment en etapes successives per convertir-lo en castell palau o residència del bisbe. D’aquesta època, és el magnífic campanar de cadireta amb cinc ulls,  que va fer les funcions de campanar fins abans de la Guerra Civil.
Sanaüja encara conserva la seva estructura medieval i té el seu centre a la plaça Major des de la qual s’estenen els carrers fins als límits de la muralla.. Resguardar-se sota els seus porxos o passejar pels carrers que la voregen és viatjar a través del temps.
De Sanahuja

Dels antics portals d’accés a l’interior del poble – el de Sant Roc, el dels Escots... -, en destaca el conegut com La Portalleta, un pas cobert amb una successió d’arcs que constitueix un dels llocs més bonics de la vila.
El pont medieval (sXIV-XV) era antigament , el principal accés a la vila. Es tracta d’una sòlida construcció amb dos arcs de  mig punt, mènsules i tallamar, que consisteix un dels exemples més interessants de l’arquitectura civil.
Un dels tresors artístics és la magnifica col·lecció de la seixantena llarga d'esteles funeràries discoïdals, que podem trobar al cementiri, datades entre el segle XII i XVIII

6 comentaris:

Ramon Roura ha dit...

Molt bon reportatge. Bones fotos i texte descriptiu que passa molt bé.

Racons de la nostra terra ha dit...

gràcies Ramon! un dels objectius és fer una descripció clara i senzilla que acompanyi les imatges

EL NOU ESPAI ha dit...

Molt bonic tan les imatges con la descripció.

El pare ha dit...

La plaça i carrers porxats tenen molt d'encant, fotogràficament també. A més del pont tan interessant em quedo també amb la imatge de les esteles funeràries, no ho havia vist enlloc.
Bona feina, Maria.
Una abraçada.

Racons de la nostra terra ha dit...

gràcies!

Racons de la nostra terra ha dit...

gràcies Manel!
jo tampoc les coneixia, es veu que n'hi ha també en altres indrets, sempre s'aprén alguna cosa, oi?
una abraçada

entrades al bloc