dilluns, 15 d’octubre de 2012

De Madrona a Santes Creus del Bordell  Al cor de Catalunya, a un extrem de la comarca del Solsonès ens trobem un espai perdut i  poc conegut, format per boscos de pinassa, pi blanc, alzines, planes i camps de conreu que es localitzen a les clarianes de les masies, la majoria deshabitades.
 
  Madrona és un dels cinc nuclis de població del municipi de Pinell a la comarca del Solsonès. El conjunt format per les restes del castell i de l'església romànica s'alça dalt d'una roca que cau amb fort pendent cap al fons de les dues valls que conflueixen cap a ponent.
  A llevant i sota mateix del castell, que és al cim de la roca, i aprofitant el terreny com es va poder, es va aixecar una de les esglésies romàniques més notables del Solsonès, encarant l'absis cap a l'est, no tan sols com a norma de l'època sinó també per raons d'estratègia defensiva. Era una bella i àmplia construcció romànica, amb elements llombards, decorada amb pintures murals i una cripta.
  El temps va degradant el que queda del castell i l’església malgrat ser declarats Bé Cultural d'Interès Nacional mitjançant un decret publicat al BOE el 5 de maig de 1.949
  Sortim de Madrona per anar a Santes Creus del Bordell i tornar de nou al lloc d’origen. Durant el recorregut i a la vista de les diferents masies que ens anem trobant podem imaginar com era la vida en aquests paratges i la impressió que fa l’abandó en que és troben avui dia.
  Passem per una gran casa de pagès abandonada de nom Cal Masses, des d'allí per un corriol iniciem l'ascens cap al Serrat de les Santes Creus del Bordell. Dalt de turó, situat a 783 metres d'altitud, hi trobem l'ermita que dóna nom a la muntanya.
  Des d'aquí podem veure, mirant cap a ponent, una magnífica vista de la vall de Vilabona i a pocs metres hi trobem la creu dels lladres.       Aquesta creu commemora un fet que va passar fa anys, quan uns lladres van anar a robar a una casa de la zona i fugint del sometent uns quants van perdre la vida en aquest indret. A la creu hi ha informació sobre aquest succés.
  Aquesta excursió l’hem fet seguint l’itinerari que podem trobar en el llibre Camins del Solsonès 15 itineraris per la plana i la muntanya

6 comentaris:

El pare ha dit...

Maria,
Com bé comences dient aquest és un indret ben poc conegut. Si més no per a mi és del tot desconegut. La perspectiva de les restes del castell i església de Madrona és impressionant.
Gràcies per fer-nos partícips de l'experiència.
Una abraçada.

Racons de la nostra terra ha dit...

Gràcies Manel, val la pena conèixer aquest indret solitari que abans era ple de vida. Una abraçada

Francesc Cladellas ha dit...

Hola Maria, un lloc que val la pena fer-hi un tomb, ja el tenia a la llista ( força llarga dels llocs a visitar del Solsonès ), les fotos penjades, com sempre, molt boniques
Salut!!!

Racons de la nostra terra ha dit...

gràcies Francesc, jo ja sabia que estaries al cas i que sabries apreciar l'indret!
salut i endavant amb les descobertes!

Joan X ha dit...

Mare meva quin reguitzell de fotografies! Són precioses de debó. El lloc és molt bonic però estan molt ben preses. Prenc nota de la ruta per fer-la. Una abraçada.

Racons de la nostra terra ha dit...

Gràcies Joan, estic segura que ho gaudiràs molt!

entrades al bloc