dissabte, 5 de novembre del 2011

passeig per l'estany de Sils


Han tornat de nou les pluges i una passejada per l’estany de Sils es fa molt agradable ja que l’aigua com a font de vida li ha tornat tot l’esplendor que aquest final d’estiu li havia negat.

De Estany de Sils


Aquesta tarda de diumenge ens trobem el centre d’informació tancat i fem una volta tranquil·la, molts espais estan inundats fins i tot un camí que no ens permet fer la volta circular al final, però com que el trajecte no és gaire llarg tornem pel mateix camí que ara té una altra perspectiva.

De Estany de Sils


La tarda es fon i la llum del sol s’amaga darrera dels arbres tot creant un ambient nou d’ombres i reflexes  com a contrapunt final de comiat.

Al llarg del passeig es pot observar moltes de les espècies i dels hàbitats propis de les zones humides, tot alternant-se amb les plantacions de pollancres i plàtans d'índies.

De Estany de Sils


La flora i vegetació: diverses comunitats vegetals de plantes aquàtiques, canyissars, herbassars, prats de dall... La fauna:  diversitat d'espècies d'ocells com el martinet blanc o el bernat pescaire.

De Estany de Sils


Com moltes zones humides en el passat, aquest llac era vist com una zona malsana. La necessitat de noves terres de conreu i de pastura, així com la lluita contra la malària van propiciar diversos intents de dessecació a partir del segle XIII. que  no varen reeixir fins a l'any 1851 quan es va construir la sèquia que anava a desembocar a la riera de santa Coloma. La dessecació definitiva tingué lloc entre l'any 1845 i el 1850, amb la construcció d'una xarxa de canals de desguàs tributaria d'un rec principal que travessava l'estany, la sèquia de Sils.
Més informació interessant en aquest enllaç sobre la història de l'estany de Sils


*
Antiga cartografia de Catalunya - L’estany de Sils ocupava una superfície aproximada d'uns set kilòmetres quadrats, sovint es veia representat amb unes dimensions més grans que l’estany de Banyoles.
Podeu veure aquest llac tal com apareix en el mapa   "Cataloniaeprincipatus descriptio nova de Gerard Mercator, 1619",
*
Actualment l'Estany de Sils és dins el Pla d'Espais d'Interès Natural (PEIN) de Catalunya que promou la protecció del medi i assegura la convivència harmònica de l’espai natural.
*







4 comentaris:

Xiruquero-kumbaià ha dit...

Molt bonic el reportatge.
Tot i haver passat per Sils amb relativa freqüència, ho tinc pendent.

Racons de la nostra terra ha dit...

gràcies Josep! et recomano la visita, que tinguis un feliç cap de setmana bo i "regalat"!
maria

pedro ha dit...

hola Maria molt maco el teu blog un reportatge molt bo el de sils salutacions.

Racons de la nostra terra ha dit...

gràcies Pere, tu ho saps prou bé que aquest és un indret encisador!

entrades al bloc