diumenge, 25 de setembre del 2016

cim dels Tres Estels a Mentet i Sant Esteve de Saorre


   Ascensió des del coll de Mentet fins al cim dels Tres Estels.
   Tres Estels, un cim de 2100 metres d’altitud que es troba situat al Conflent, a ponent de la Pica del Canigó i entre la serra del Coll d’Ares i el riu Tet
    Té una altura modesta, comparada amb les altres muntanyes més conegudes de la regió, però la seva posició aïllada el converteix en una atalaia.
  Pugem per una carretera estreta i amb molts revolts. Abans d'arribar a Mentet deixem el cotxe al coll del mateix nom que comunica Mentet amb la vall de Saorra, on iniciem el recorregut.
 Seguim el corriol que surt al costat de la tanca en direcció nord, darrera del panell informatiu de la Reserva de Mentet.
   Puja d'una manera suau i continuada per la vesant assolellada fins al coll de la Menta. Podem veure a baix el torrent de Campelles, amb la carretera recargolada que hem pujat fa uns estona.
    Arribem al coll de la Menta, (1949 metres). A partir del coll, el camí gira a l'esquerra
   Des del coll veiem a l'esquerra el cim de la Menta i al fons el pic dels tres Estels que és on ens dirigim

    Mentre anem fent camí, ens acompanya a l'esquerra, la vista del Canigó, el  Pic de l'Infern, el Pic de la Dona..
  En aquest punt ja divisem el cim i en poca estona arribem al coll on hi ha indicadors per anar a diferents punts: camí de Nyer.
  Un cop dalt, l'esplanada és ample i et permet contemplar una panoràmica de 360º
      des del Canigó,
   la Cerdanya amb el Carlit i els Perics.
   el Conflent, el Vallespir fins al mar,avui una mica encalitjat
 Vernet (en francès Vernet-les-Bains ) poble del Conflent a la Catalunya del Nord.
    Darrere d'un aflorament rocós del massís del Canigó veiem l'abadia de Sant Martí del Canigó es troba a 1.094 m d'altitud, a les altures del petit poble de Castell de Vernet, al Conflent. Fundada a la fi del segle X, és un lloc que va enfrontar-se a moltes dificultats al llarg de la història per la seua posició geogràfica.
   La tornada la fem pel mateix camí. Abans d’arribar al coll ens fixem en el Roc de la Menta
Durant el recorregut multitud de papallones, passejant entre les flors han donat la nota de color
   Un cop acabat el recorregut ens acostem al poble de Mentet situat entre els massissos de Costabona, de Bastiments i el Canigó, al límit amb la vall de Camprodon, Ripollès.

Powered by Wikiloc
      És format per la vall de la capçalera del riu de Mentet, afluent, per la dreta, de la Tet, tancat pel circ muntanyós format pels pics de l’Om i de Ribesblanques, per la serra Gallinera, el pic de la Dona, la portella de Mentet (2 478 m alt, per on passa el camí de Camprodon a l’alt Conflent),
      De baixada, ens aturem a Sant Esteve de Saorra, una església romànica, situada dalt d’un turó sobre el poble de Saorra, al Conflent.
    Sant Esteve és un edifici de nau única acabada en un absis semi-circular, i amb un campanar alt de 19 metres de base quadrada llombarda.
   A la part exterior està bellament decorat amb frisos en dents d'engranatge i arcs cecs. Sant Esteve va ser declarat monument històric de França el 1911.
  Sembla tenir problemes d'estabilitat del subsòl a causa d'antigues explotacions mineres, nosaltres el vam trobar molt abandonat.

2 comentaris:

Josep Balius Planellas ha dit...

Bona excursió Maria, el reportatge i les fotos et fan viure el que heu fet, meravellós. Una abraçada i endavant, que ja esperem el proper bloc.

Racons de la nostra terra ha dit...

Gràcies Josep! és una bona i senzilla excursió molt recomanable.

entrades al bloc