dimarts, 15 d’abril del 2014

De Manlleu a Roda de Ter seguint el curs del riu



    Passejada de Manlleu fins a Roda de Ter seguint el curs del riu. Contemplem meandres de gran bellesa, vegetació de ribera , ens aturem per descobrir els gins hidràulics i les fàbriques tèxtils del riu característics del Ter mitjà.
    A mitjan segle XIX el curs mitjà del Ter es poblà d'indústries tèxtils que aprofitaven l'energia del riu i Manlleu es convertí en la capital industrial d'Osona i en un dels principals centres cotoners del país

Iniciem el recorregut al passeig del Ter davant del MIT Museu Industrial del Ter i a l'indret on també es troba l'embarcador, fins a arribar a la fàbrica de Can Llanes, la voregem pel darrera.
    Arribem a Sant Miquel de la Guardia que és documentada des de l’any 1012. Està situada sobre un meandre del riu Ter al lloc anomenat La Guàrdia, molt a prop de l’actual nucli residencial del Vicenç de les Masies de Roda.
      Avancem fins arran del barranc, sota veiem la resclosa de can Puntí
    A la dreta el pla de la Devesa amb Manlleu al fons.
    Baixem cap al riu, el trajecte segueix arran del curs de l’aigua, el camí és ombrívol, i s'hi poden observar diferents tipus d'aus.
     El camí s’endinsa al meandre Gelabert. Fins els anys noranta s’hi emplaçava l’abocador municipal de Manlleu Divisem el santuari de Bellmunt
    Tot seguit s'arriba a la resclosa de Malars
...i al camí dels Pous, on es poden veure les restes d'un canal subterrani que alimentava una fàbrica a Roda de Ter
    Poc abans d'arribar a Roda de Ter es veu la desembocadura del riu Gurri a l'altra banda.
    El camí arriba al pont Nou de Roda de Ter.Entrant a la població es passa pel costat de la fàbrica de l'Obra i d'una zona enjardinada al costat del riu.
    Creuem el poble de Roda de Ter fins al pont Vell on retornem de nou cap a Manlleu pel mateix camí.
  Amb una petita variant a la tornada ens aturem a la font dels Enamorats.
    Per acabar a Manlleu fem una passejada fins al centre de la vila. MIT, museu industrial del Ter, ubicat a l’antiga filatura cotonera can Sanglas que data de 1842, narra el procés de filatura de cotó mitjançant una mostra de maquinària i una turbina en funcionament gràcies a la força de l’aigua
    Just davant del museu es pot observar part del canal industrial que en total està format per gairebé dos km plens d’història.
Construït el 1848 aprofitant l’existència de l’antiga sèquia del Molí de Dalt, el canal alimentava set fàbriques i dos molins, a més de ser el punt de trobada de les dones de famílies obreres, ja que també s’hi ubicaven els rentants o safareigs.
    Visitem la Vila de dalt i la Plaça Major, una de les més grans de Catalunya, on acabem aquest recorregut.

12 comentaris:

Xiruquero-kumbaià ha dit...

Un recorregut molt bonic, Maria. I sembla que força adient per fer quan arribi la calor, oi?

Francesc Cladellas ha dit...

Hola Maria
Un recorregut encisador, l'havia fet ja fa un temps, el porxo dels rentadors i la fabrica de Can Llanes me'ls conec força
Salut
Francesc

El pare ha dit...

Maria,
Part d'aquest recorregut l'havia vist en altres blocs que segueixo, però cap de tan detallat com el teu, especialment a nivell fotogràfic. M'has fet descobrir indrets inèdits per a mi, també el centre de Manlleu, ciutat on no m'hi he aturat mai. Caldrà posar-hi remei.
Una abraçada.

Josep Balius Planellas ha dit...

Un bon i tranquil recorregut, ben documentat i amb millors fotos, jo aquesta part la desconec, he estat per la part de Torelló, ves-hi un dia també es molt bonica, per la llera del Ges hi han racons preciosos. Una abraçada i endavant.

Cinto soler ha dit...

Es veu un lloc mott interesant les fotos molt bones fa temps tinc ganes de anar a Roda de Ter i me has donat la idea de fer un tram de riu tambe potser pero com es diu tindre que posar fil a la agulla i començar a planteejar ho mes seriosament salutacions ¡¡

Racons de la nostra terra ha dit...

Si, perquè encara que faci calor, seguint el camí arran de riu hi ha uns arbres que us faran bona ombra!

Racons de la nostra terra ha dit...

Ben cert! és un indret amb molt encant!
Salutacions

Racons de la nostra terra ha dit...

Gràcies Manel, et recomano el passeig arran de riu a Manlleu, la magnífica i immensa Plaça Major i també la vila de Dalt on hi ha el casc antic.
Una abraçada

Racons de la nostra terra ha dit...

Gràcies Josep pel comentari i les recomanacions!
Seguirem doncs descobrint nous racons!
Una abraçada

Racons de la nostra terra ha dit...

És una bona idea ja que molts trams arran de riu estan condicionats i a part del bonic paisatge, també és pot veure el passat recent de la nostra història industrial.
Salutacions

Ovellot ha dit...

Hola María, ahir vaig fer aquesta ruta amb la meva peque de tres anyets i uns amics, val a dir que és una passejada magnífica i molt agradable. Nora, la meva filla, va al·lucinar veient els anecs, les garces i alguna tortuga poruga que ens vam trobar. Merci per compartir aquesta meravella de ruta.
Salutacions

Racons de la nostra terra ha dit...

M'alegra saber que heu gaudit d'aquest tram arran del Ter.
Salutacions

entrades al bloc