dimarts, 15 d’octubre del 2013

El Dolmen de Marrunyes - un tomb per Brangolí, Feners i Bena



    Fem un itinerari travessant Brangolí, Feners i Bena, tres llogarets que pertanyen al municipi d'Enveig,  situats en un vessant poc conegut de la Cerdanya, amagats  darrera la muntanya de Bell·lloc que els hi configura un paisatge i caràcter especial. A Feners visitarem el  Dolmen de Marrunyes o de Cal Caballer.
  Brangolí  abans Vilangolí. està situat a 1.521 m. d'altitud  a la falda de la muntanya de Bell-lloc i a la riba esquerra del riu Brangolí. Es relaciona amb un fundus o propietat rural romana.
  Una gran masia del segle XVIII ha estat recentment restaurada i oberta com a hotel amb el nom comercial de Chateau de Brangoly. Al lloc també s'hi vincula part de l'acció de la llegenda de la fada d'Enveig.
   L'església de Sant Fruitós de Brangolí és una petita edificació d'origen romànic, reformada el segle XIX. Antigament havia estat parròquia i servia als pobles veïns de Bena i Feners
  
   Entre Brangoli i Feners, no gaire lluny del camí que hi mena, trobem el megàlit, un monument neolític que rep també les denominacions Sepulcre de la Cova del Camp de la Matunya, Dolmen de Marrunyes o de Cal Caballer.
   Té la forma d'un dolmen clàssic i se'l considera un dels més bells i espectaculars, per les seves dimensions, que permeten d'estar-hi dempeus a dins.
     El monument es compon d'una gran llosa horizontal  sostinguda per tres de verticals, formant una cambra que es tanca amb una porta feta de dues lloses verticals més, de dimensions inferiors a les altres. La llosa que fa de sostre té marcades una quarantena de petites concavitats, similars a les que mostra la propera roca de les Empardines; això ha fet concloure que ambdós monuments tindrien un orígen comú, entre el 2000 i el 1700 aC  - Jean Abélanet hi va fer prospeccions el 1950-1955, i  va trobar-hi  restes, molt fragmentades, d'enterraments. Va ser declarat monument històric de França el 1976.

    Feners 1.500 m, a la dreta del riu Brangolí, resta ben protegit. En destaca un caseriu, i ja existia, com a mínim, al s. XI.
   Acabem ja quan es fa fosc a Bena situat a 1.600 m d’altitud, és a la dreta del torrent del mateix nom, a la falda del puig de Bena, comunica amb la vall del Querol pel coll de Bena. Hi trobem les ruïnes d'una capella dedicada a Sant Fruitós. No gaire lluny s’instal·là un oppidum protohistòric, ara fa més d’un mil·lenni.




4 comentaris:

El pare ha dit...

Maria,
Què bé que coneixeu aquesta zona i quants indrets interessants que mostres.
És un plaer seguir cadascuna de les propostes que fas.
Una abraçada.

Josep Balius Planellas ha dit...

Maria, el dolmen es impressionant i l'excursió bonica, no se com t'ho fas per trobar tants indrets. Una abraçada i fins a la propera.

Racons de la nostra terra ha dit...

Gràcies Manel!
és un indret de la Cerdanya que no és gaire conegut i a la vegada singular per la seva situació que val la pena conèixer.
Una abraçada

Racons de la nostra terra ha dit...

És veritat Josep que aquest dolmen fa goig i els llocs com tu molt bé saps, ja que també en descobreixes i els dones a conèixer, no se'ns acabaran mai per sort,oi?
Una abraçada

entrades al bloc