dijous, 31 de desembre del 2009

recorregut pel torrent de Ribatallada

Aquest és un recorregut per paratges molt bonics i ben conservats malgrat estar rodejat de zones urbanes i industrials.
*


Un torrent important al marge dret del Ripoll és sens dubte el Torrent de Ribatallada, no pel cabal d'aigua que pugui aportar al Ripoll, sinó per l'abundància d'aigua subterrània que té.


Antic pantà de Ribatallada. Aquesta obra hidràulica, de 4 metres de fondària i 10.000 m3 de capacitat, resta avui abandonada i coberta per la vegetació. Es va construir l’any 1895, tal com ens recorda la làpida encara existent, per aprofitar les aigües que baixaven pel torrent de Ribatallada, ja que en aquella època hi havia molts problemes per abastar d’aigua la població de Sabadell. El pantà va funcionar durant molts anys com a dipòsit d’aigua per a la ciutat fins que les fortes riuades del setembre de 1962 en van esbotzar la paret.També a prop hi trobem un pou de glaç.D'aquí en amunt està format per dos torrents principals; el de la dreta porta el nom de Torrent de Can Font, amb el seu naixement més enllà de la Muntanyeta de Matadepera, sota el turó de Mont-rodon o de can Sallent.
El Torrent de Gotelles neix a prop de Can Sales i el seu curs va paral•lel a la carretera de Matadepera a Sabadell i acaba quan conflueix amb el torrent gran de Can Font, on passa a anomenar-se torrent de Ribatallada. Tots dos s'uneixen quasi dessota la casa de Ribatallada.
*

*

En un punt del torrent, hi trobem una fita de termes triangular amb els escuts de Sabadell, Castellar del Vallès i Terrassa.
*
Per agafar el camí del torrent deixem el camí principal a la dreta i continuem per un sender que està senyalitzat amb unes fites de fusta. La vegetació que hi ha al llarg del torrent és pròpia de les zones on hi predomina la humitat, amb falgueres, càrex, oms joves, avellaners i cua de cavall.

A la part alta del torrent hi trobem dues fonts, que de fet una és continuació de l’altra: la font de Gotelles i font de la Moreria, també una surgència d’aigua arran de terra en el mateix cabal del torrent.*
*

2 comentaris:

Familía Vidal ha dit...

Espectaculars imatges d’aquest temps de tardor (els colors parlen per ells mateixos) que ens està fent (res de l’hivern que tocaria). Felicitats. I molt interessant la fita amb els tres escuts. No crec que n’hi hagin gaires d’aquestes.
Aprofito i us desitjo un molt bon any.

Racons de la nostra terra ha dit...

gràcies família,
va ser tota una descoberta, que ja coneixiem però que havíem oblidat, potser per allò que passa, molt a prop de casa.
Ara que ho dieu potser si que no n'hi ha gaires de fites amb l'escut que indiquen el terme, va ser curiós veure-la i no n'havíem vist mai abans.
una abraçada i molt bon i millor any!
maria

entrades al bloc