dimarts, 27 de març del 2012

De Dorres a Brangolí tot voltant el turó de Bell·lloc

Anem a Brangolí amb la idea de fer una circular pel peu del turó de Bell·lloc. Sortim del poble de Dorres, deixem a l'esquerra la pista asfaltada que va al monestir i ens enfilem per un camí ample i empedrat en part, al costat del torrent de Jovell.


De volta al turó de Bell·lloc - Brangolí
Coll de Jovell. Contemplem al fons el Canigó i veiem més endavant els masos de Brangolí i Feners. Passat el coll ens desviem a la dreta i deixem el santuari a l’esquerra i anem cap a Brangolí per una forta baixada, cal anar en compte ja que el camí està molt erosionat.
Boscos i prats s’esmunyen per entre els grans blocs granítics del terreny.. Freixes, verns, pollancres i altres arbres de ribera segueixen el curs dels recs i torrents.

De volta al turó de Bell·lloc - Brangolí
Arribem a Brangolí, veïnat del municipi d'Enveig (Alta Cerdanya), a 1 521 m d'altitud, sota la muntanya de Bell·lloc, a l'esquerra del riu de Brangolí, que neix al massís del Carlit i s'uneix a Ur al riu d'Angostrina, i formen el Raür.
El seu nom podria derivar d’un genitiu germànic d’on evolucionaria vers Vilangolí, Verangolí i finalment Brangolí. Es relaciona amb un fundus o propietat rural romana.
De volta al turó de Bell·lloc - Brangolí

L’església de Sant Fructuós, originàriament romànica, que va patir però, modificacions i reformes l’any 1850, actualment es seu de la parròquia que integra els altres dos nuclis propers de Bena i Feners.
Deixem Brangolí i tot travessant el riu i camps donem la volta al turó de Bell·lloc per tornar a Dorres, cal dir que no està gens indicat i ens orientem per la intuïció tot travessant camps de conreu abandonats, fins trobar un camí que revolta i ens condueix sota l’ermita de Bell·lloc.

De volta al turó de Bell·lloc - Brangolí

Des del camí veiem el poble d’Ur (1.206 m) és a la confluència dels rius d’Angostrina i Brangolí, prop de l’aiguabarreig per formar el riu d’Ur - més conegut per Raür. L’església de Sant Martí és un dels més bells exemples del primer romànic cerdà.
De volta al turó de Bell·lloc - Brangolí

Finalment arribem a Dorres (1.431 m) està localitzat al vessant sud del massís del Carlit.
Dorres ha estat bressol dels picapedrers de granit per les pedreres properes de que gaudeix, i de les quals van sortir importants obres viàries i arquitectòniques.
 Les fonts d’aigües sulfuroses termals que els romans coneixien prou bé, són abundoses al terme. Als Banys de Dorres, fa uns anys hi foren localitzats vestigis d’ocupació prehistòrica, i de l’edat del bronze datables del 1500 aC.

De volta al turó de Bell·lloc - Brangolí
 *
*

6 comentaris:

Francesc Cladellas ha dit...

un reportatge excel•lent com els que ens tens acostumats, no conec aquets llocs però sembla que en viu han de ser molt bonics

El pare ha dit...

Hola Maria,
Un altre interessant itinerari per llocs ben propers però alhora tan llunyans.
El paisatge ceretà és preciós i queda ben palès en aquests imatges.
Gràcies per compartir-ho.

Racons de la nostra terra ha dit...

Gràcies Francesc, tots tenen el seu encant, com molts indrets de la nostra terra inabastable que trepitgem, oi?

Racons de la nostra terra ha dit...

Gràcies Manel,es veritat el paisatge és preciós, cal dir però que el temps ens va acompanyar i ja sabem els que capturem imatges de la importància de la llum.
molts records

Xiruquero-kumbaià ha dit...

Realment una excursió molt bonica per un país molt bonic. En devíeu gaudir força.

Racons de la nostra terra ha dit...

oi tant Josep, molt recomanable!

entrades al bloc