dissabte, 14 d’abril del 2012

D'Aransa a Travesseres, suau descens cap a la plana Cerdana

Fent camí d’Aransa a Travesseres es poden apreciar unes magnífiques vistes de la vall de la Llosa i de la Serra del Cadí.

De D'Aransa a Travesseres

Arànser o Aransa és un poble del municipi de Lles, situat a 1 493 m. d'altitud, al fons de la vall del riu del Molí, que baixa dels estanys de la Pera, en un espadat format per la confluència dels torrents de la Verneda i del Clot de Setut, que donen origen al riu d'Arànser.
El castell va ser una de les fortaleses dels comtes de Foix al s. XII.. L’església romànica està dedicada a Sant Martí, es va trobar una Mare de Déu policromada que es conserva al Museu d'Art de Girona.
Arànser és conegut per la seva estació d'esquí nòrdic.

*
De D'Aransa a Travesseres
Travesseres és a 1.150 m.d'alçada. Està situat al darrer replà del contrafort que baixa de la Tossa Plana de Lles. L’església parroquial de Sant Jaume d’origen romànic, era una de les parròquies del bisbat d’Urgell segons l’Acta de Consagració de la catedral de La Seu (s. IX). La talla policromada romànica que representa una Majestat és al Museu d’Art de Catalunya. Cal destacar-hi les cases, moltes amb cobertes de teula i bells portals. Es conserven les restes de l'antic castell de Miralles que pertangué al vescomtat de Castellbò esmentat als s. XIII i XIV. Dins el seu terme hi ha el balneari de Senillers, on brollen aigües minerals de cinc fonts.
*
*
*

4 comentaris:

Xiruquero-kumbaià ha dit...

Les vistes des d'Arànser son de les més impressionants que recordo i que he "reviscut" mercès al teu magnífic reportatge. No poc estar-me'n, veient les teulades dels dos pobles, i en general la seva arquitectura, pensar en com son de diferents de les noves construccions arrengleradetes de la vall.

El pare ha dit...

Un altre de les acostumades destinacions poc conegudes de la Cerdanya. El paisatge és esplèndid, i més a l'hivern amb la cara nord del Cadí nevada.
El nivell general de les fotografies és molt bo, en destaco tres que, potser per ser singulars, m'han cridat l'atenció. Les rovellades llaunes de ferro, l'antiga pallissa i l'arbre nu a contrallum.
Gràcies, Maria, per portar-nos-ho fins a casa.

Racons de la nostra terra ha dit...

Gràcies Josep i es veritat que la invasió de cases i apartaments uniformes han diluït força l'autèntic caràcter dels pobles cerdans.

Racons de la nostra terra ha dit...

Doncs gràcies per fer-m'ho saber Manel, ja que vaig estar apunt d'esborrar-les perquè volia centrar-me preferentment en la imatge dels pobles.

entrades al bloc