dimarts, 27 de maig del 2014

De Sant Quirze de Besora fins a Torelló, arran del riu Ter



     Tornem al Ter i fem un nou tram del riu, entre Sant Quirze de Besora i Torelló, que ens acosta tant al patrimoni de flora i fauna com a l’industrial i cultural.

  Es tracta d'una travessa lineal que transcorre per corriols, camins i pistes en bon estat i que està senyalitzat amb les marques blanques i vermelles del GR 210

   A Sant Quirze de Besora deixem l’estació a la dreta i seguim per un carrer que supera la via del tren per un pontet elevat on contemplem la població prop del riu.
  Passem pel costat d'un camp de futbol i més endavant per sota la via del tren, en un punt on hi ha un canal i uns safareigs.
  Passem per darrera de les fàbriques de Can Guixà. i davant de la capella de Montserrat que es troba dins el recinte
   Baixem de nou al riu des del molí de la Foradada. Dins del bosc el paisatge s'obre una mica i es passa per sota la via del tren. Tot seguit deixem el camí més ample de l'esquerra i marxem més a prop del riu per un sender que entra al bosc.
    Creuem una pollancreda i cal anar en compte amb les ortigues que han crescut  desmesuradament. De seguida es guanya alçada per un promontori rocós conegut com el serrat del Balcó, es passa molt a prop de la via del tren, a dalt la vista abasta des dels Pirineus fins a l'autovia i ens proporciona una vista aèria dels riu

     Passem pel costat del molí de l'Espona, un imponent mas que queda a l'altra banda de la transitada autovia.
    Girem a l'esquerra entrant al torrent de la Bataiola, amb la llera de pedra, i es passa per sota d'un pont de la via del tren. A l'altra banda del riu hi ha la Mambla, que havia estat una important instal•lació industrial.  
   Uns metres més enllà deixem el sender més fressat per seguir un de la dreta que descriu un gir pronunciat. Es guanya alçada i es tenen bones vistes sobre el riu i l'entorn.


  

Arribem a la colònia industrial de Borgonyà, coneguda com a Els Anglesos a causa de l'origen escocès dels seus fundadors, va arribar a ser la més majestuosa de la conca del Ter, com avui encara ho testimonia la superfície ocupada pels seus edificis
    Voregem el camp de futbol a prop de la riba del riu i d'una zona d'horts, en un punt on per mitjà d'unes comportes s'agafa aigua per a un canal que segueix paral·lel al riu a través d'un camí molt agradable i ben cuidat.
   El camí travessa el canal que surt de la fàbrica i continua per la dreta. El canal alimenta la fàbrica de Vila-seca i, passats uns metres el camí avança per dins del bosc de ribera.

    Passem per darrera de la fàbrica Vila-seca, fundada el 1880 per industrials manlleuencs i que és un bon exemple dels paisatges associats a la industrialització del Ter.
     Sortim a un tram que discorre entre el canal i una petita cinglera a l'esquerra. Per mitjà d'unes dretes escales de fusta s'accedeix a una font.
       Font de Puig-robí, des d'aquest punt contemplem la unió del torrent amb el riu, deixem a la dreta aquesta font, situada a sobre mateix del riu.
   Continuem a la dreta, davant d'uns horts, tombem a l'esquerra i arribem ales afores de Torelló. Fem un tomb per el casc antic.
       Estació de tren de Torelló, punt final. Agafem el tren per tornar a Sant Quirze de Besora, punt on hem iniciat el recorregut.

10 comentaris:

Tapa't de tapes ha dit...

Un recorregut tan ben explicat, Maria, que fa venir ganes! Esteu encantadors, tu i l'Emirli a la foto, se us nota fresquets, és clar, lògicament el riu us ha encomanat l'alegria de passejar-lo. Bona ruta!

Ramon Roura ha dit...

Un passeig tranquil resseguint un riu. Què més es pot desitjar ? Molt bon reportatge.

El pare ha dit...

Quin munt de fotografies que il·lustren aquest nou tram seguint el curs de Ter. N'hi ha de molt bones, destaco aquelles en què has cercat un primer pla vegetal amb el riu al fons, són brillants.
Gràcies, Maria, per compartir-ho i fer-me gaudir de l'experiència.
Una abraçada.

Racons de la nostra terra ha dit...

Gràcies Marina, la veritat és que va ser un goig aquesta passejada, es nota la primavera i és un bon moment per fer-la. Els arbres estrenen vestit nou i el riu baixa pletòric

Racons de la nostra terra ha dit...

Gràcies Manel, amb el teu bon ull crític d'excel·lent fotògraf sempre trobes aquella que té aquest petit detall que la fa diferent.
Una abraçada

Racons de la nostra terra ha dit...

Gràcies Ramon, la veritat és que res més. És un plaer quan l'aigua t'acompanya en el camí.

Josep Balius Planellas ha dit...

Hola María, preciosa i tranquíla passejada, ben documentada e il·lustrada com totes les que fas, una abraçada i endavant.

Xiruquero-kumbaià ha dit...

Quina caminada tant bonica! Es veu força net el Ter, oi?

Racons de la nostra terra ha dit...

Gràcies Josep, fer camí arran de riu és un goig!
Una abraçada

Racons de la nostra terra ha dit...

És un bon moment degut al desglaç i les pluges d'aquest any i si, baixa, com pots comprovar, en quantitat i força net.

entrades al bloc