divendres, 25 de maig del 2012

Les fonts a l'entorn de Navarcles

La ruta de les Fonts és un itinerari circular que permet recórrer les més importants de la rodalia de Navarcles. Les últimes pluges han fet reviure el riu Calders que baixa ple de vida i les fonts que ragen a cor que vols.
De passeig arran del Calders - les fonts de Navarcles
Sortim del poble seguint el curs de la riera de Navarcles per després retornar pel GR3, a l'alçada de la masia i font de l'Angle ens desviem i deixem el camí per seguir arran de l'aigua amb la sorpresa que l'hem de creuar fins a quatre vegades, l'aigua baixa neta i fresca però el llot i verdet del fons fan venir esgarrifances, és molt bonic l'itinerari però no té sortida, al menys quan ha plogut molt, és aconsellable doncs no deixar el GR3.

El Calders


Font Vella i la font de la Mina  Al Parc de la Font Vella, són les fonts més populars i visitades de Navarcles.  
Font dels Sobreixidors Al passeig de les Fonts. Quan el 1899 els navarclins van fer la primera canalització de l'aigua al pou de Solervicens per fer-la arribar a petites fonts escampades pel poble, van haver de fer un sobreeixidor per deixar anar l'aigua sobrant, d'aquí el nom de Sobreeixidors.
 
Font Nova. L'espai és fresc i obac i hi ha taules per poder-hi fer pícnic.  
Font de Solervicens. És una font molt antiga que devia proporcionar aigua al mas que li dóna nom; la data de 1818 inscrita damunt la font recorda una gran secada que hi va haver, segons es pot llegir de la història del mas.

Font de l'Angle Es troba al vessant que aboca damunt del riu Calders, una zona molt abundant en fonts; és una font situada dins una barraca i raja des de temps immemorials.  
Font dels Boixadors  Cal relacionar el seu nom amb la presència abundant d'aquest arbust a la zona.  
Font de la Cura Situada en començar el parc del Llac de Navarcles, documentada per primera vegada el 1891.
mar d'ordi - les onades que fa el vent en els camps d'ordi ens recorden a un mar de silenci i pau.
*
*

6 comentaris:

El pare ha dit...

Hola Maria,
Deixeu la Cerdanya per una proposta d'allò més interessant. No me l'imaginava pas tan cabalós el riu Calders.
La pel·lícula final dels camps d'ordi en moviment és fantàstica. Amb un acompanyament musical dolç i suau semblaria talment un ballet.
Una abraçada.

Racons de la nostra terra ha dit...

gràcies Manel, crec que era un d'aquells dies únics, per la gran quantitat d'aigua que baixava, habitualment és de curs més modest.
Per el filmet mar d'ordi vaig triar la sonata - moonlight- (clar de lluna) - que encara que no tingui massa relació, té una cadència que s'hi avé.
una abraçada

Francesc Cladellas ha dit...

Hola Maria,
uns racons encisadors i unes fotos molt boniques com ja ens tens acostumats
Salut !!

Racons de la nostra terra ha dit...

gràcies Francesc! celebro que t'agradi!
records!

Chusé Lodois ha dit...

Molt maco el reportatge. Sóc de Navarcles i he de reconèixer que heu estat en llocs del meu poble que encara no conec!!! M'hauré de possar les piles...

Racons de la nostra terra ha dit...

M'alegra saber que us ha agradat i que encara queden racons per descobrir a prop.

entrades al bloc