diumenge, 13 de juny del 2010

Can Rius - Un balneari amb molta història

De vitralls - balneari Can Rius

El balneari està situat dins l'entorn natural que ofereixen la riera i el parc de Can Rius, i alhora s'integra en el centre històric de Caldes de Montbui. Data del segle XVI i al llarg dels segles va passar per les mans de diferents famílies catalanes, amb tot, va ser el cognom Rius el que va quedar com a nom del centre termal.
*

*
Les principals transformacions i millores es produeixen durant el segle XIX, època de màxima esplendor dels balnearis a Catalunya. És durant aquest segle que els Rius ordenen la construcció d'un saló destinat a menjador de primera classe. Diferents documents de l'època situen la construcció i ampliació del gran menjador amb vista a la riera entre els anys 1864 i 1893. En aquell moment el Balneari Rius ocupava 2.000 metres quadrats i va adequar les instal•lacions per oferir tractaments per a diferents afeccions. També millora les habitacions i té diferents espais i preus per a clients de diferents classes socials.
*

*
Durant la primera meitat del segle XX els balnearis travessen una època de declivi; per al Balneari Rius suposa la fi del seus dies com a centre termal i passa a mans d'una comunitat religiosa. L'any 2003, l'Ajuntament de Caldes adquireix el Balneari Rius i fa les reformes per transformar-lo en un centre cívic on s'hi feran conferències, cursos, xerrades, concerts....
La reforma de les sales de Can Rius s'ha fet reproduint l'estat originari que oferia aquest balneari, considerat un dels centres termals més prestigiosos de l'Europa del segle XIX i retorna als salons la bellesa que oferien en la seva època d'esplendor.
*
*
*

2 comentaris:

El pare ha dit...

Maria,

No m'ha quedat prou clar, avui és encara balneari?, es pot visitar lliurament?

Realment té molt d'encant. Salvant totes les distàncies m'ha recordat l'Institut Pere Mata.

Com sempre la presentació és excel·lent.
Una abraçada.

Racons de la nostra terra ha dit...

gràcies Manel,
Actualment no és un balneari ja que l'ajuntament de Caldes el va adquirir per a usos cívics.
Crec que es pot visitar. però no estic segura ja que hi vam anr el dia de la innauguració.
bona vesprada i records!
maria

entrades al bloc