dimarts, 16 de desembre del 2014

Del Querforadat a la Guarda - serra del Cadí



    Sortim del poble Querforadat en direcció a les parets del Cadí, darrera nostre la Serralada del Pirineu, on es distingeix clarament la tossa Plana de Lles, el Puigpedrós i més lluny el Carlit.

   Entrem al parc natural de la Serra del Cadí i travessem dos rierols, al coll de l'Eruga seguim recte i el deixem a la dreta, el camí està glaçat i els gruixos del gel als tolls és considerable. Ens enfilem dalt del turó de la Guarda, a prop tenim el naixement del riu Quer, on ens aturem.
   Impressionants vistes de les canals i parets del Cadí
    Aviat el sol s’amaga darrera de les parets del Cadí  El fred és viu i es fa sentir.

   Desfem el camí i retornem al poble d’on hem sortit . Ens enfilem dalt d’un turó on hi ha les restes del castell  que ens mostra un bonic panorama amb el Cadí al fons
   El Querforadat és una població del municipi de Cava. Històricament pertanyia al Baridà, comarca natural, tot i que la resta de municipi pertany a l'Alt Urgell
      Descobrim les restes de l'antic castell al roquer del poble, damunt la riba esquerra del riu Quer.
      Un quer, mot d'origen preromà, és una penya. Sobre la gran roca hi havia el castell. Segons la llegenda, un forat comunicava el castell amb el riu permetent esquivar els setges.


   En resten només fragments de murs. Al segle XI era dels comtes de Cerdanya i posteriorment passà per donació als Pinós. Vers el 1620 era senyor del lloc Gaspar Galceran, primer comte de Guimerà, que s’intitulà, sembla que per decisió personal, vescomte de Querforadat, títol que seguiren usant els seus successors.
La caminada ha estat curta però la descoberta d'aquest lloc prou interessant.

4 comentaris:

El pare ha dit...

Aquest itinerari em porta records llunyans molt grats, en dues ocasions varem seguir-lo per fer sengles ascensions hivernals al Puig de la Canal Baridana, per la canal d'aquest nom que bé has fotografiat.
Les fotografies fan honor a la bellesa d'aquest paisatge.
Una abraçada i aprofito per a desitjar-vos Bones Festes.

Racons de la nostra terra ha dit...

Gràcies Manel,
Quina sorpresa, aquesta no la sabia!
Així que ets un muntanyista expert, em podràs recomanar doncs algunes sortides.
Nosaltres també us desitgem bones festes.
Bon Nadal
maria

Josep Balius Planellas ha dit...

Hola Maria, una preciosa i fresqueta excursió, el poble del Querforadat es veu molt pintoresc, les fotografies precioses. Una abraçada i endavant.

Racons de la nostra terra ha dit...

hola Josep, fresqueta segur i pintoresc també però autentic i genuí!
Una abraçada

entrades al bloc