Anem a Beseit a visitar la vila i també el Parrissal, una
ruta que remunta el riu Matarranya, endinsant-se als Ports fins a l’estret del
Parrissal
Seguim el camí paral•lel al curs del riu, ens aturem a la a les pintures rupestres de l
a Fenellasa.
Riu amunt, els gorgs es succeeixen i les passeres de fustes o troncs ens ajuden a avançar en aquells llocs on seria impossible fer-ho sense entrar a l'aigua. Creuem el riu a gual, de pedra en pedra, per sort baixa poc aigua que ens facilita el camí però alhora llàstima perquè es veu la llera un xic eixuta.
A l’arribar a la part més delicada, un aèria baixada, equipada amb graons i cadenes uns quants de la colla la fan i desfan, mentre que altres ens quedem a dalt, al final per manca de temps també retornem tots plegats, pel camí que havíem fet abans.
Beseit és una vila i municipi del Matarranya. Està situada al peu dels Ports. Els orígens de la localitat es remunten a dos nuclis creats pels àrabs Abu Zeit i Zeit que es corresponen amb l'actual barri de la Botera i el de Santa Anna.
Durant el segle XII, es va reconquerir Beseit. Els Templers van deixar petjada en el patrimoni del terme, d'aquesta època daten alguns portals, una part de l'església i edificacions civils diverses. Es van cremar moltes edificis durant la guerra Civil
Aprofitant el cabal del riu Matarranya, que al seu pas per Beseit salva un desnivell important i l'aigua adquireix molta força, es van construir una sèrie de molins al llarg del seu curs. Aquests eren fariners, almàsseres, centrals hidroelèctriques, martinets, paperers....
Des del segle XV al XIX, funcionaven 9 molins paperers, com la fàbrica de Solfa (avui hotel), la de Morató, la de Martí, o la de Noguera (actualment convertida en galeria d'art).
El paper era d'una gran qualitat, tal és així que Goya l'utilitzava per als seus gravats i alguns molins van treballar per Heraclio Fournier en l'elaboració de cartes.