Passejada de Manlleu fins a Roda de Ter seguint el curs del
riu. Contemplem meandres de gran bellesa, vegetació de ribera , ens aturem per
descobrir els gins hidràulics i les fàbriques tèxtils del riu característics
del Ter mitjà.
A mitjan segle XIX el curs mitjà del Ter es poblà d'indústries tèxtils que aprofitaven l'energia del riu i Manlleu es convertí en la capital industrial d'Osona i en un dels principals centres cotoners del país
Iniciem el recorregut al passeig del Ter davant del MIT Museu Industrial del Ter i a l'indret on també es troba l'embarcador, fins a arribar a la fàbrica de Can Llanes, la voregem pel darrera.
Arribem a Sant Miquel de la Guardia que és documentada des de l’any 1012.
Està situada sobre un meandre del riu Ter al lloc anomenat La Guàrdia, molt a prop de l’actual nucli residencial del Vicenç de les Masies de Roda.
Avancem fins arran del barranc, sota veiem la resclosa de can Puntí
A la dreta el pla de la Devesa amb Manlleu al fons.
Baixem cap al riu, el trajecte segueix arran del curs de l’aigua, el camí és ombrívol, i s'hi poden observar diferents tipus d'aus.
El camí s’endinsa al meandre Gelabert. Fins els anys noranta s’hi emplaçava l’abocador municipal de Manlleu Divisem el santuari de Bellmunt
Tot seguit s'arriba a la resclosa de Malars
...i al camí dels Pous, on es poden veure les restes d'un canal subterrani que alimentava una fàbrica a Roda de Ter
Poc abans d'arribar a Roda de Ter es veu la desembocadura del riu Gurri a l'altra banda.
El camí arriba al pont Nou de Roda de Ter.Entrant a la població es passa pel costat de la fàbrica de l'Obra i d'una zona enjardinada al costat del riu.
Creuem el poble de Roda de Ter fins al pont Vell on retornem de nou cap a Manlleu pel mateix camí.
Amb una petita variant a la tornada ens aturem a la font dels Enamorats.
Per acabar a Manlleu fem una passejada fins al centre de la vila.
MIT, museu industrial del Ter, ubicat a l’antiga filatura cotonera can Sanglas que data de 1842, narra el procés de filatura de cotó mitjançant una mostra de maquinària i una turbina en funcionament gràcies a la força de l’aigua
Just davant del museu es pot observar part del canal industrial que en total està format per gairebé dos km plens d’història.
Construït el 1848 aprofitant l’existència de l’antiga sèquia del Molí de Dalt, el canal alimentava set fàbriques i dos molins, a més de ser el punt de trobada de les dones de famílies obreres, ja que també s’hi ubicaven els rentants o safareigs.
Visitem la Vila de dalt i la Plaça Major, una de les més grans de Catalunya, on acabem aquest recorregut.